onsdag 22 september 2010

Olivbröd och chocolate chip cookies!

Hade en riktig bakkväll igår! Blev både olivbröd och chocolate chip cookies att avnjuta efter en go 5km promenad med T. Olivbrödet har jag fått från MM! rekommenderas varmt!

Tips gör små "portionsformade" brödbitar
1 dl svarta el gröna oliver, urkärnade

valnötter, 50-100 g (kan köra utan)
2 msk rosmarin eller timjan, färsk (jag hade
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
7 dl vetemjöl
1 tsk gourmetsalt

Tillagning Värm ugnen till 250 grader.
1. Skiva eller hacka oliverna och grovhacka valnötterna. Hacka också färska blad av rosmarin eller timjan. Ställ allt detta åt sidan.
Smula ner jästen i en bunke och lägg i det vanliga saltet och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst.
2. Häll i resten av vattnet, oljan, oliverna, valnötterna, de hackade örterna och till sist mjölet.
3. Arbeta snabbt ihop den rätt lösa degen. Strö 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i ungefär 1 timme.

Smörj en bakplåt eller täck den med ett bakpapper.
Strö ut vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Knåda inte!
4. Skär bara (enklast med degskrapa eller vass kniv) degen i fyra smala och långa remsor. Flytta över bitarna på bakplåtarna. Forma till avlånga mycket smala bröd och vrid gärna degbitarna lite som spiraler.
5. Pensla med vatten och strö över grovt salt och gärna lite hackad rosmarin eller timjan ovanpå också.
6. Grädda bröden direkt (utan jäsning) i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i ytterligare 10-12 minuter.
7. Låt sedan bröden svalna täckta av en handduk.

Tips Stod att degen helst skall vila i kylskår 24h, märkte dock ingen skillnad på resultatet.
Ha i finhackade valnötter i!
Ingredienser ugn 175grader
175 g svalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200–250 g mörk choklad (60–70 % kakao)



  1. Vispa socker och smör, häll i äggen.

  2. Blanda de torra ingredienserna och häll i sockerröran

  3. Grovhacka chokladen (och valnötterna) och lägg i

  4. Blanda ihop och klicka ut på en plåt (smörad eller med bakplåtspapper)

  5. Grädda i ca 15min, låt svalna på galler.
(från recept.nu, bästa receptsidan!!)

Enjoy!!


kärlek Becks

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar